LADA CU POVEȘTI

Ca în orice casă ardeleană, oaspeții sunt primiți nu numai cu masa întinsă și foc în sobă, ci și cu povești pline de tâlc și legende transmise din moși-strămoși.


În timp ce Cristofor Columb descoperea America, la Bistrița se construia Biserica  Evanghelică, simbol al orașului al cărei turn atinge 75 m. Acum 700 de ani, Bistrița era deja unul din orașele importante ale Transilvaniei.

Orașul Bistrița este așezat pe valea Bistriței, la poalele Munților Bârgăului, la încrucișarea unor importante drumuri comerciale.

Săpăturile arheologice au pus în evidență existența unor așezări omenești din cele mai vechi timpuri, dar prima mențiune documentară a Bistriței datează din anul 1241, iar prima atestare documentară din anul 1264.

Începând de la sfârșitul secolul al XIII-lea Bistrița cunoaște perioade de înflorire și dezvoltare economică, întrerupte de nenorociri și razboaie. Astfel , în 1241 – 1242 tătarii, în drumul lor spre centru Europei, devastează orașul și împrejurimile.

Din 1353 Bistrița are dreptul de a ține târg anual de 15 zile, și primește dreptul de a poseda pecete proprie (cap de struț încoronat cu potcoava de aur în cioc), care era și o confirmare a ocupațiilor cele mai importante – meștesugăritul și comerțul.

Nesiguranța vremurilor determină ridicarea zidurilor cetății, astfel că în anul 1465 orașul avea 18 turnuri și bastioane apărate de mesteșugarii orașului grupați în bresle.
În această perioadă Bistrița devine unul din cele mai importante orașe din Transilvania alături de Sighișoara și Sibiu.

Dezvoltarea puternică a orașului în secolele trecute este dovedită de o serie de construcții arhitecturale, unele păstrate până în zilele noastre:
– biserica gotică cu turnul de 75 de metri domină și astăzi orașul. Construcția acestei biserici a început în 1470, și a durat aproape 100 de ani (până în 1564);
– fosta biserică a minoriților din secolul al XIII-lea;
– complexul comercial Sugălete;
– Casa Argintarului ridicată în secolul al XVI-lea;
– zidurile vechii cetăți a Bistriței și Turnul dogarilor – unul din bastioanele de apărare ale orașului.

Centrul vechi al orașului amintește încă prin arhitectură de înfloritorea Bistrița din secolele trecute.

Un loc cu atât de multă încărcătură istorică merită descoperit pe îndelete.

Leave a comment